piątek, 15 kwietnia 2016

Kruche ciasteczka waniliowe

Kochani!

Dziś przedstawiam Wam nasze ulubione ciasteczka. Kruche do granic możliwości, obłędnie waniliowe, nieprzesłodzone. W sam raz do dziecięcych łapek, choć dorośli bynajmniej nimi nie wzgardzą :)
Piekę je niezmiennie od lat z przeróżnych okazji. Najczęściej jako ciasteczka urodzinowe, z wypisanym imieniem i wiekiem jubilata. Ale także jako ciasteczka wielkanocne, zdobione lukrem, czy bożonarodzeniowe ze wzorkiem wyciśniętym stempelkiem.
Są niezwykle proste w przygotowaniu i dają naprawdę nieograniczone możliwości w kwestii kształtów czy ich przyozdabiania.

Na ok. 3 blachy ciasteczek będziemy potrzebować:
180 g zimnego masła
200 g cukru pudru
350 g mąki pszennej
1 duże jajko
1 żółtko
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii
szczypta soli

Wszystkie składniki wrzucamy do misy i siekamy nożem, przyrządem do wyrabiania kruchego ciasta lub ręcznie wyrabiamy do połączenia. Wszystko musi dziać się szybko, tak, by zbytnio nie ogrzewać ciasta. Generalnie ciasto kruche, im krócej wyrabiamy, im mniej "macamy", tym będzie lepsze, bardziej kruche. Wyrobione ciasto formujemy w lekko spłaszczoną kulę, owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez 30 minut. Ciasto możemy przygotować także kilka dni wcześniej, możemy je również zamrozić.
Po schłodzeniu, odrywamy kawałki ciasta i wałkujemy na grubość około 2-3 mm. Wykrawamy dowolne kształty i układamy na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia lub matą.
Pieczemy w temperaturze 160-180ºC przez około 10-12 minut, uważając, bo lubią się szybko przypalać!
 
Jeśli zdecydujemy się na wyciskane wzorki, to robimy je zaraz po wycięciu kształtów. Jeśli natomiast chcemy ciasteczka zdobić, np. lukrem, posypkami itd., to poczekajmy, aż przestygną.
 
Gotowe! Smacznego!
 
UWAGA!!! Uzależniają bardziej niż chipsy ;)
 
Bati
 


 
 
Przepis Moje Wypieki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Bati RULEZ - Lifestyle blog , Blogger