wtorek, 12 kwietnia 2016

Urodzinowy tort nutellowy :)


Urodzinowy tort nutellowy 🍰🎂👌 po przepis zapraszam na batirulez.blogspot.com. 🆕 #dziendobry #morgen #goodmorning #tort #tortznutella #torturodzinowy #cake #nutella #nutellacake #kuchen #birthday #birthdaycake #birthdayboy #starwars #starwarscake #tortstarwars #gwiezdnewojny #iwo #6lat #6years #6jahre #yummy #instacake #mojewypieki


Witajcie,

Zdaję sobie sprawę z faktu, że trochę monotematycznie ostatnio i że znów post kulinarny, lecz taki mam aktualnie okres w życiu, że bez przerwy stoję przy piekarniku. Z resztą dziś światowy dzień czekolady, więc moje dzieło pasuje jak ulał.

W tym tygodniu mój starszy syn kończy 6 lat (rany, dopiero co go w beciku nosiłam, a teraz 130 cm dziecka mojego, szczerbatego na dodatek), w związku z czym kilka wypieków na tapecie. Pierwszy, któremu poświęcony jest dzisiejszy post, miał okazję być skonsumowany wczoraj na kinderbalu.
Wszyscy doskonale wiemy, że dzieci za tortami nie przepadają i w sumie w tym całym zamieszaniu chodzi o to, że ma być ładny, kolorowy, duży, a najlepiej jak widnieje na nim jakiś aktualny idol z bajek, filmów itp. Mój syn sfiksował dosłownie na pukcie Star Wars, tak więc tort również w tej tematyce. Tak dumałam i dumałam, co by tu wsadzić dzieciakom to tego tortu, żeby przynajmniej choć troche podzióbały, ale nic nie przychodziło mi do głowy. Spytałam więc jubilata i ten bez chwili namysłu powiedział, że tort ma być nutellowy :) O! Jak ja mogłam na to nie wpaść ;)

Na tort nutellowy o średnicy ok. 20 cm potrzebować będziemy:
5 jajek (w temperaturze pokojowej, min. 2 godz. poza lodówką)
120 g mąki tortowej
40 g mąki ziemniaczanej
150 g drobnego cukru
2 opakowania mascarpone czyli ok. 500g (schłodzony)
8 łyżek nutelli
100 ml śmietanki kremówki (30%, schłodzonej)
Łyżka cukru pudru
100 ml soku pomarańczowego
50 ml wody mineralnej niegazowanej
Ewentualnie trochę posiekanych orzechów laskowych, kolorowe posypki, opłatek dekoracyjny.

Pieczemy biszkopt, gwarantuję, że miękki, puszysty i nie opadnie ;)

Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy je na sztywno, pod koniec ubijania dodając łyżka po łyżce cukier. Piana powinna być błyszcząca i bardzo sztywna (to na niej rośnie biszkopt, bez 
proszku do pieczenia). Po kolei dodajemy żółtka, cały czas miksując. Następnie dodajemy przesiane obie mąki i bardzo delikatnie mieszamy rózgą, nie używamy miksera. Tak przygotowane ciasto przekładamy do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia, tylko spód, boków niczym nie smarujemy. Wkładamy do piekarnika na ok 35-40 min na 160-170 stopni. Pieczemy do suchego patyczka. Po upieczeniu wyciągamy tortownicę i z ok. 30 cm upuszczamy na podłogę :) To nie żart, naprawdę tak robimy. Dzięki temu wszystkie bąbelki powietrza ulotnią się z biszkoptu i nie ma szans, żeby opadł, taka sztuczka :):):) Biszkopt studzimy w temperaturze pokojowej.
Wystudzony biszkopt wyciągamy z formy, delikatnie odcinając nożykiem boki biszkoptu od tortownicy. Przekrawamy na 3 blaty.

Teraz kremy:

Pierwszy: 1,5 opakowania mascarpone miksujemy z nutellą.
Drugi: ubijamy kremówkę, dodajemy resztę mascarpone i cukier puder i delikatnie miksujemy.

Składamy torcik:

Dolny blat nasączamy 1/3 mieszanki soku pomarańczowego i wody, smarujemy 1/3 kremu nutellowego. Kładziemy drugi blat, znów nasączamy, smarujemy kremem nutellowym. Przykrywamy ostatnim blatem, nasączamy. Wierzch smarujemy kremem śmietankowym, a boki nutellowym. Na wierzch kładziemy opłatek, conajmniej 3 godz. przed podaniem, żeby nasiąkł wilgocią z kremu i się wyrównał. Boki obsypujemy posiekanymi orzechami lub posypką.

TADAM!!! Gotowe!

Bynajmniej nietrudne, a dzieci się zajadają. Nie jest to wyrafinowany tort, piekłam w życiu smaczniejsze, ale najważniejsze, że maluchy wcinają, no i ze R2-D2 i C3-PO obecni :)

Smacznego!

Bati 


Światowy Dzień Czekolady zobowiązuje 😜 🆕 a na blogu tort nutellowy 🆕 🎂🍰 #dzienczekolady #chocolateday #worldchocolateday #nutella #nutellacake #tort #tortznutella #torturodzinowy #mniam #yummy #pycha #polishmom #instamom


Przepis na biszkopt Moje Wypieki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Bati RULEZ - Lifestyle blog , Blogger