czwartek, 2 czerwca 2016

Borówkowe muffinki z morskim kremem :)


Witajcie :)

Dzień Dziecka zobowiązuje ;) musi być dziecięcy wypiek, pasujący do pulchnych łapek, słodki, domowy, z owocami i kremem, i koniecznie z posypką. No i kolor kremu także nie może być przypadkowy, zgodnie z życzeniem mojego Iwka.
Moje muffinki nie są typowe, w sensie nie są ciężkie i wilgotne. To raczej typ babeczek, pulchnych, miękkich, wręcz puszystych. Nie są bardzo słodkie, łącznie z kremem są idealne.
Składniki na 12-14 muffinek, w zależności od wielkości papilotek:
100 g cukru
420 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
100 g masła, roztopionego
2 duże jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 szklanka mleka
125 g borówek amerykańskich (świeżych lub mrożonych)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 
W jednym naczyniu wymieszać cukier, mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól.
W drugim naczyniu wymieszać lekko masło, roztrzepane jajka, ekstrakt z wanilii i mleko.
Połączyć zawartość obu naczyń, mieszając np. widelcem, krótko, tylko do połączenia się składników. Na sam koniec dodać borówki, wymieszać.
Przygotowane ciasto rozłożyć do foremek na muffinki, do wysokości papilotki.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 - 25 minut, lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić.
Składniki na krem:
200 ml śmietanki kremówki 30%
1 opakowanie mascarpone 250 g
2 duże łyżki cukru pudru
Barwnik spożywczy kilka kropel
Śmietankę ubić na sztywno, dodać mascarpone, cukier puder i barwnik i zmiksować. Nakładać na ostudzone babeczki, zajadać :)
Smacznego!
Bati




Zmodyfikowany przepis z Moje Wypieki



2 komentarze:

  1. świetny przepis! Muffinki wyglądają mega smacznie :) kiedyś takie zrobię!
    mój blog - klik xx

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam, bardzo proste i smaczne :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bati RULEZ - Lifestyle blog , Blogger