środa, 6 lipca 2016

Jagodowa tarta z pieczonym jogurtem greckim


Kochani!

Dziś będzie na słodko, ale z ograniczoną do minimum ilością cukru i nie tak bardzo kalorycznie :) 
Jak to możliwe? A no tak, że cukier zastąpimy ksylitolem i miodem, a wysokokaloryczną śmietanę kremówkę, mascarpone czy tłusty twaróg, lżejszym jogurtem greckim. 
To jedna z naszym ulubionych tart. Jest bardzo krucha, mało słodka i smakuje jak sernik, ale w lekkiej wersji. Jemy ją z różnymi owocami, najczęściej z borówkami. Trochę pracochłonna, ale warto się pomęczyć, bo jest naprawdę wyśmienita.

Na kruchy spód do formy o średnicy 30 cm będziemy potrzebować:
250 g mąki pszennej
135 g zimnego masła
3 łyżki ksylitolu (puder) lub cukru pudru
3 łyżki lodowatej wody
Szczypta soli

Przesiewamy mąkę, dodajemy resztę składników, siekamy nożem i szybko zagniatamy. Pamiętajmy, aby robić to naprawdę szybko, bez zbędnego "macania", bo ciasto nie będzie kruche. Formujemy z zagniecionego ciasta spłaszczoną kulę, owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce min. 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na papierze albo macie do pieczenia. Przenosimy nad wysmarowaną masłem i wysypaną maką formę, odwracamy i fik! wykładamy ciasto do formy. Ciasto jest kruche, może się rwać, dlatego taka sztuczka ;) Wylepiamy dokładnie formę, którą następnie wkładamy na 15 min do zamrażalnika, ewentualnie do lodówki. Schłodzone ciasto nie skurczy się podczas pieczenia, a brzegi tarty nie opadną. Na schłodzone ciasto kładziemy płat papieru do
pieczenia i wysypujemy kulki ceramiczne lub ryż (mają one na celu zapobiec wybrzuszeniu się ciasta podczas pieczenia). Formę wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 15 min. Zdejmujemy papier z kulkami i pieczemy kolejne 20 min. Ciasto powinno być dobrze wypieczone, zarumienione, niekonieczne przypalone :):):)


Składniki na nadzienie (wszystkie w temperaturze pokojowej, min dwie godziny poza lodówką):
2 duże kubki jogurtu greckiego (ok. 700 g)
3 jajka
100 g ksylitolu w pudrze lub cukru pudru
2 łyżki mąki pszennej
Ziarenka z jednej laski wanilii
Łyżka miodu
50 g musu z jagód (zblendowane jagody po prostu, mogą być dodatkowo przetarte przez sitko, czego mnie się nigdy nie chce robić ;)

Wszystkie składniki dokładnie miksujemy i odstawiamy na 15 minut. 
Następnie wlewamy na upieczony spód i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 30 minut. Cały wierzch nadzienia powinien być ścięty i sprężysty. Studzimy, a następnie schładzamy przez min 2 godz. w lodówce.
Przezd podaniem wykładamy na wierzch ok. 200 g owoców, np.: jagód, borówek, malin, jeżyn itp i posypujemy lekko cukrem pudrem. 

Voilà! Niebo w gębie! Smacznego!
Bati









Przepis zmodyfikowany Moje Wypieki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Bati RULEZ - Lifestyle blog , Blogger