środa, 7 września 2016

Gwiazdki Leonka czyli ciasteczka dla alergików


Mamy w domu alergika. W sumie to nawet nie jednego. Każdy w naszej małej rodzinie jest niestety na coś uczulony. Ja alergicznie reaguję na słońce, bez filtra ani rusz, bo bym zadrapała się na śmierć, taka wysypka. No i kiwi jeść nie mogę, gdyż mi gardło puchnie :) Krzysztofowi wyszło ostatnio uczulenie na któryś ze składników kremu, którego używa od lat. Iwo reaguje czasem niezbyt dobrze na produkty mleczne, a Leon ma typową nietolerancję laktozy oraz białek jajek. Taka ekipa z nas :) Na szczęście dzieciom z wiekiem się poprawia i mam nadzieję, że kiedyś zupełnie wyrosną. A my - starzy ;) jakoś przeżyjemy.
No i właśnie w związku z faktem, że Leon nie może jeść zwykłych maślanych ciasteczek, ani żadnych innych mlecznych lub zawierających białka wypieków, babcia wymyśliła dla niego specjalny przepis, bo przecież: "biedne dziecko, jak tu mu nie dać czegoś dobrego, jak wszyscy jedzą :)". Tak, nie jesteśmy nowoczesną, modną i super-eko-bio-rodziną i nasze dzieci spożywają czasem cukier, olaboga!!! Nie jedzą chipsów, nie piją gazowanych napojów, ale ciasta i ciasteczka dostają, szczególnie jesli są domowej roboty, a tak jest w 98%.

Składniki na Gwiazdki Leonka:
320 g mąki pełnoziarnistej
Pół szklanki oleju
Pół szklanki wody
2 żółtka
100 g cukru pudru
1 cukier waniliowy (prawdziwy cukier z wanilią będzie najlepszy)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Do wyboru: 6 łyżek płatków owsianych lub 6 łyżek wiórków kokosowych

Zagniatamy ciasto, schładzamy w lodówce ok 30 min, żeby lepiej się wałkowało, wałkujemy na grubość ok 2-3 mm, wycinamy dowolne kształty (u nas obowiązkowo gwiazdki) i pieczemy w 180 stopniach przez 12-15 minut. Pamiętajcie, że każdy piekarnik jest inny, pilnujcie, żeby nie wyjąć ciasteczek półsurowych albo zwęglonych ;) Przechowujemy w puszce lub naczyniu z kamionki.

Smacznego!
Bati






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Bati RULEZ - Lifestyle blog , Blogger