wtorek, 21 lutego 2017

"Frozen" muffins - babeczki Elsy z Krainy Lodu :)


Witajcie!

Wszyscy jak jeden mąż wypatrują już wiosny. O sobie już nawet nie wspomnę, bo jak wiecie, za zima nie przepadam. Pomyślałam, że może jak zacznę publikować przepisy na wiosenne wypieki, to uda mi się przegonić zimę, która w tym roku wyjątkowo się u nas zadomowiła. Dlatego dziś ostatni zimowy przepis. Pyszne babeczki, przygotowane przeze mnie w pewne mroźne popołudnie dla moich dzieci i ich gościa. Babeczki o wyjątkowym kokosowym aromacie z lekkim również kokosowym kremem śmietankowym. Zabawa była przednia, muffinki wzbudziły szczery zachwyt, bo przecież one takie jakby z Krainy Lodu, na pewno Elsie by przypadły do gustu. W życiu bym na to nie wpadła, ale na dzieci zawsze można liczyć :) Więc jeśli w swoich domach macie również fanów bajek Disney'a, to zabierajcie się do roboty :)

Składniki na 12 sztuk babeczek (wszystkie w temperaturze pokojowej, min. 2 godziny poza lodówką):
220 g mąki pszennej
100 g drobnego cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
80 g wiórków kokosowych
3 jajka
180 g roztopionego masła
50 ml soku z cytryny
skórka otarta z jednej cytryny

Szykujemy dwa naczynia. W jednym mieszamy wszystkie składniki suche czyli: mąkę, cukier, proszek, sodę, sól, wiórki i skórkę z cytryny. W drugim łączymy składniki mokre: jajka, masło i sok z cytryny. Wlewamy mokre do suchych i mieszamy widelcem byle jak, do połączenia składników. Ciasto przekładamy do foremek i pieczemy przez ok. 20 minut, w temperaturze 180 stopni. Wyciągamy z piekarnika i studzimy.

Składniki na krem:
400 ml śmietanki kremówki (mocno schłodzona)
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki wiórek kokosowych

Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, wiórki i króciutko miksujemy.

Wykładamy szprycą na babeczki i dowolnie zdobimy. Efekt mroźnych babeczek uzyskamy zdobiąc niebieską posypką i gwiazdkami. Dodatkowo sam krem dzięki wiórkom kokosowym ma strukturę zmrożonego śniegu.

Polecam Wam gorąco ten szybki i wyjątkowo smaczny przepis. I oby do wiosny :)
Bati!





Przepis na ciasto do babeczek, lekko zmieniony z Moje Wypieki.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Bati RULEZ - Lifestyle blog , Blogger