środa, 12 kwietnia 2017

Babeczki do wielkanocnego koszyczka


Kochani!

Straszne te moje posty ostatnio, ale ciężki czas mamy, zwariowany, z chorobami, z emocjonującymi wydarzeniami. Dlatego przepraszam, że brakuje trochę ciepła, trochę dopracowania, więcej słów ode mnie... z ręką na sercu obiecuję poprawę :)

Dziś szybciutko podaję Wam przepis na wyśmienite babeczki do wielkanocnego koszyczka. W naszym goszczą już od 3 lat i na długo w nim pozostaną. Babeczki są lekkie, puszyste, niezbyt  słodkie. Można je dodatkowo posypać cukrem pudrem lub polać cytrynowym lukrem, ale bez dodatków także są pyszne i mniej "uciążliwe" w koszyku (nie ma to jak zlizywać lukier z kabanosa ;)

Na ok. 12 malutkich babeczek albo 8-10 większych będziemy potrzebować:
150 g mąki pszennej
100 g drobnego cukru do wypieków (może być zwykły)
2 jajka (w temperaturze pokojowej)
5 łyżek jogurtu naturalnego
płaska łyżeczka sody oczyszczonej
75 g masła roztopionego

Roztopione masło mieszamy rózgą z jogurtem i jajkami. Dodajemy cukier oraz przesianą mąkę i sodę i mieszamy do połączenia składników. Masę przekładamy do dowolnych foremek i pieczemy ok. 20 min w temperaturze 160-170 stopni, do suchego patyczka.

Gotowe! Smacznego!
Bati






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Bati RULEZ - Lifestyle blog , Blogger