piątek, 13 października 2017

Tort snickers - karmel, orzechy i czekolada :)


Dzień dobry :)

Jeśli po przeczytaniu samego tytułu, a w szczególności zestawienia słów: karmel, orzechy i czekolada, nie macie jeszcze ochoty polizać ekranu, to ewidentnie coś z Wami nie teges ;) :)
To najwspanialsze połączenie smaków, zaraz po: biała czekolada plus kokos. I wyobraźcie sobie, że wbrew pozorom, to wcale nie jest słodkie do nieprzytomności. To znaczy, jeśli macie akurat takie życzenie, to proszę bardzo. Jeśli jednak wolicie mniej słodyczy, a więcej smaku czekolady i orzecha, to także jest to możliwe. Tak czy owak kalorii jest od cholery, ale raz się żyje, bez przesady.
Torcik można przygotować w dwóch wariantach, właśnie w zależności od stopnia słodkości, jaki jesteście w stanie zaakceptować, tak aby Was nie zemdliło :)

Ja tym razem przygotowałam wersję mniej słodką, gdyż osoba obdarowywana tortem taką opcję preferuje.

Co zatem będziemy potrzebować na tort o średnicy ok. 25 cm:
6 jajek w temperaturze pokojowej
140 g mąki pszennej tortowej
50 g mąki ziemniaczanej
140 g drobnego cukru (może być także zwykły)
szczypta soli

5 łyżek nutelli (bądź innego kremu czekoladowego, dobry jest ten z Lidla)
500 g mascarpone (2 opakowania)
200 ml śmietanki kremówki min. 30%
łyżka cukru pudru
5 łyżek masy kajmakowej (jeśli robicie wersję mniej słodką, to pomijamy ten składnik)
pianki oblane czekoladą (moje z Lidla)
batoniki Snickers lub inne podobne (moje znów z Lidla)
ok. 1/3 szklanki czarnej herbaty

Przygotowujemy biszkopt.
Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier, aż do otrzymania sztywnej, błyszczącej masy. Po kolei dodajemy żółtka, miksując po każdym. Na koniec wsypujemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy, najlepiej szpatułką, wtedy biszkopt będzie wysoki i puszysty. Otrzymaną masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (samo dno, boków niczym nie smarujemy). Pieczemy 35-40 minut w temperaturze 150-160 stopni, sprawdzamy patyczkiem czy ciasto nie jest surowe. Bezpośrednio po upieczeniu wyciągamy formę z piekarnika i upuszczamy ją na podłogę z wysokości ok. 40 cm. Tak, naprawdę tak trzeba zrobić :) Upadek biszkoptu spowoduje ulotnienie się zbędnych pęcherzyków powietrza i biszkopt nie opadnie. To sprawdzona metoda, to działa :) Pozostawiamy biszkopt formie aż do ostygnięcia. Następnie delikatnie obkrawamy nożykiem boki i wyciągamy z formy.

Krem czekoladow-orzechowy:
Nutellę miksujemy z 1,5 opakowania mascarpone, do połączenia składników

Bita śmietana:
Kremówkę miksujemy z pozostałym mascarpone oraz cukrem pudrem, tak długo, aż otrzymamy gęsty krem.

Składamy torcik:
Biszkopt kroimy na 4 blaty. Dolny, najgrubszy blat nasączamy kilkoma łyżeczkami herbaty i wykładamy na niego ok. 2/3 kremu czekoladowo-orzechowego. Przykrywamy drugim blatem, który również nasączamy oraz pokrywamy 2/3 bitej śmietany. Trzeci blat także delikatnie nasączamy, a na nim rozsmarowujemy masę kajmakową. Ostatni blat kładziemy na wierzch, można go również naponczować. Boki tortu smarujemy pozostałym kremem czekoladowym, a wierzch bitą śmietaną. Można lekko rozsmarować i połączyć oba kremy, aby uzyskać efekt "ombre". Wierzch zdobimy piankami i pokrojonymi batonikami. Tort przed podaniem należy schłodzić 2-3 godziny w lodówce, żeby smaki się przeniknęły.
Jeśli wolicie wersję mniej słodką, biszkopt kroicie na 3 blaty i pomijacie warstwę z masą kajmakową. Możecie także pominąć cukier puder w bitej śmietanie.

Smacznego Kochani :)
Bati




Przepis na biszkopt pochodzi ze strony Moje Wypieki

4 komentarze:

  1. Ło jesu... Normalnie zalałabym całą klawiaturę śliną w tym momencie, ale całe szczęście mam mini snicersy pod ręką i mogę zaspokoić to słodkie natchnienie :) cudnie to wygląda

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj narobiłaś mi apetytu, a czasu brak :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To rozłóż sobie na dwa dni :) Wtedy po 15 minut dziennie plus chwila na ostudzenie biszkoptu i chwilka na schłodzenie całości i gotowe :) Nie pożałujesz :)

      Usuń

Copyright © 2016 Bati RULEZ - Lifestyle blog , Blogger