wtorek, 2 stycznia 2018

Korzenne tiramisu


Witam was serdecznie w moich progach w 2018 roku :)

Jak się czujecie? Sylwester już odchorowany? ;) Jakie macie plany? A może noworoczne postanowienia? Podzielcie się ze mną wszystkim w komentarzach, z chęcią poczytam :)

Nam okres świąteczno-noworoczny upłynął pod znakiem spotkań rodzinnych i z przyjaciółmi. Bardzo tego potrzebowaliśmy, gdyż w natłoku codziennych obowiązków nigdy nie mamy na nie czasu. A jak wszyscy doskonale wiemy, otaczający nas ludzie budują nasze wspomnienia i kreują życie. Uważam, że oprócz więzi rodzinnych trzeba pielęgnować przyjaźnie i znajomości. Nie wolno absolutnie ich zaniedbywać, żeby pewnego pięknego dnia nie obudzić się na tym świecie i mieć poczucie bycia samotnym.
Z tego miejsca trochę prywaty, w końcu to mój blog, prawda? ;) Pozdrawiam serdecznie Izię i Andrzeja, Hanię i Piotrka, Madzię i Sebastiana, Julię i Leszka i oczywiście moich ulubionych sąsiadów Agnieszkę i Sebastiana. Lofka Kochani!

Na jedno z wspomnianych powyżej spotkań przygotowałam mój ulubiony deser, a mianowicie tiramisu. Jako że mamy okres okołoświąteczny, to zmieniłam nieco przepis i dodałam temu przysmakowi lekko zimowy akcent. Jeśli chodzi o mnie, to o tej porze roku wszystko mogłoby smakować piernikami, cynamonem, kardamonem, goździkami, gałką muszkatołową czy innymi korzennymi przyprawami i tak też się stało w tym przypadku.
Korzenne tiramisu, z biszkoptami nasączonymi pierniczkową kawą i przełożonymi cynamonowym kremem jest deserem niebios, naprawdę!

Jeśli jednak wolelibyście tiramisu w wersji tradycyjnej , to odsyłam Was do tego przepisu. A jeśli mielibyście ochotę poeksperymentować i skosztować tiramisu o smaku mojito, to koniecznie zajrzyjcie tutaj.

Na 6 porcji korzennego tiramisu będziemy potrzebować:
12 podłużnych biszkoptów (polecam te z Lidla z tygodnia włoskiego)
60 ml mocnej kawy
20 ml syropu korzennego do kawy (może być także pierniczkowy, cynamonowy)
250 g mascarpone (schłodzony min 24 h w lodówce)
250 ml kremówki (schłodzona jak wyżej)
łyżka cynamonu
1-1,5 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki kakao (prawdziwe, gorzkie)
łyżeczka przyprawy do piernika (dobrej jakości, bez chemicznych ulepszaczy)

Krem cynamonowy:
Mascarpone i kremówkę umieszczamy w wysokim naczyniu i ubijamy do uzyskania gęstego kremu. Dodajemy cukier puder i cynamon i miksujemy do połączenia.

Na dnie naczyń układamy pierwszą warstwę biszkoptów, które nasączany mieszanką kawy i syropu (ok. 2 łyżeczki na 1 biszkopt). Na wierzch wykładamy połowę kremu cynamonowego. Układamy drugą warstwę biszkoptów, nasączamy i wykładamy resztę kremu. Wierz posypujemy mieszanką kakao i przyprawy piernikowej. Można przez sitko, można przez jakiś szablon, żeby ładny wzorek powstał :) Schładzamy przez min 2-3 godziny w lodówce. Można przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce, pamiętając tylko o przykryciu folią spożywczą albo aluminiową, żeby wierzch nie wysechł.

Smacznego!
Wasza Bati




Przepis mojego autorstwa. Pewnie sporo podobnych w sieci, ale tym razem nie posiłkowałam się żadną stroną.

4 komentarze:

  1. Wygląda przepysznie! <3

    http://nouw.com/flaviagutowska/ubierz-sie-jak-gigi-hadid-32444225

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie tylko wygląda, faktycznie takie jest :)

      Usuń

Copyright © 2016 Bati RULEZ - Lifestyle blog , Blogger