poniedziałek, 12 marca 2018

Pina Colada Cake czyli torcik kokosowo-ananasowy


Kochani!

Wpadam dziś do Was ze wspaniałym i oczywiście łatwym przepisem na przepyszny tort kokosowo-ananasowy.
Tort Pina Colada, goszczący na urodzinowym stole mojego męża, powstał w wyniku tęsknoty za latem, słońcem i ciepełkiem. Ananas i kokos, które nieodłącznie kojarzą się z jednym ze słynniejszych karaibskich drinków "Pina colada" stały się inspiracją do powstania niezwykle smacznego i lekkiego tortu.

Składniki na tort o średnicy ok 23 cm:
5 jajek (w temperaturze pokojowej)
120 g mąki pszennej
40 g ciemnego prawdziwego kakao
120 g drobnego cukru do wypieków (może być zwykły)
pół puszki ananasa w kawałkach wraz z sokiem
śmietanka kokosowa (mleko kokosowe w puszce schładzamy w lodówce i zbieramy z góry samą śmietankę)
400 g mascarpone (schłodzone min. 24 h w lodówce)
400 ml śmietanki kremówki (schłodzone min 24 h w lodówce)
2 łyżki cukru pudru
50 g wiórków kokosowych
kilka łyżek wody niegazowanej
kilka łyżek jasnego rumu (opcjonalnie)


Biszkopt kakaowy:

Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy je na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy łyżka po łyżce cukier i nadal ubijamy, aż do powstania sztywnej i błyszczącej piany. Dodajemy kolejno żółtka, miksując dokładnie po każdym. Do masy wsypujemy uprzednio przesianą mąkę i kakao. Delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia składników. Lepiej nie używajmy miksera, biszkopt będzie wyższy i bardziej puszysty bez miksowania. Ciasto przelewamy do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno, boków niczym nie smarujemy). Pieczemy ok. 40 min w temp. ok. 160 stopni do suchego patyczka. Bezpośrednio po upieczeniu wyciągamy tortownicę z piekarnika i upuszczamy ją na blat (podłogę) z wysokości ok. 40 cm. Spowoduje to ulotnienie się zbędnych pęcherzyków powietrza i biszkopt nie opadnie. Zostawiamy go w tortownicy do wystygnięcia i wyciągamy dopiero wtedy, gdy będzie zupełnie zimny, obkrawając lekko boki.
Jeśli nie lubicie biszkoptu kakaowego (jest lekko wytrawny), możecie przygotować biszkopt jasny. Wtedy kakao zastępujemy mąką ziemniaczaną (np. jak w tym przepisie na tort mojito)

Krem:
Mascarpone i kremówkę umieszczamy w naczyniu i miksujemy do powstania gęstego kremu. Nie ma potrzeby ubijania wpierw kremówki. Obiecuję, że krem zgęstnieje :) Dodajemy śmietankę kokosową, wiórki, cukier puder i miksujemy do połączenia.

Do nasączenia biszkoptu:
Sok z ananasa mieszamy z kilkoma łyżkami wody. Jeśli tort przeznaczony jest tylko dla dorosłych, możemy dodać również kilka łyżek jasnego rumu. Wtedy smak Pina Colada będzie odwzorowany idealnie :)


Składamy torcik:
Biszkopt przekrawamy na 3 blaty. Najgrubszy z nich nasączamy kilkoma łyżkami soku, smarujemy kremem (ok. 1/4 całości) i wykładamy połowę ananasa. Przykrywamy kolejnym blatem, również nasączamy, smarujemy kremem i wykładamy resztę ananasa. Kładziemy ostatni blat, który również ponczujemy. Resztą kremu smarujemy wierzch tortu i boki. Dowolnie dekorujemy. Tort schładzamy w lodówce min. 3-4 godzimy.

Smacznego!
Bati


2 komentarze:

  1. Szczęście jest kawałkiem ciasta, a kawałek cista jest szczęściem :)
    Twój torcik na pewno jest pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam przeglądać zdjęcia tortów, bo choć sama mam ochotę zrobić to zawsze pojawi się jakiś problem podczas pieczenia. Kokosowe smaki to jedne z moich ulubionych, także narobiałaś ogromnego smaku ��

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bati RULEZ - Lifestyle blog , Blogger